x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Herbata z cytryną szkodzi

data dodania: 20.10.2011

Informacje
Autor: Agnieszka Zimmermann
Data dodania: 20.10.2011

Tagi: glin, herbata z cytryną, przeziębienie, miód, aluminium, polifenole, cytrynian glinu

Źródła:
  1. http://www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_herbata_z_cytryna_lub_miodem_wspomaga_nasze_zdrowie_197021.html [dost. 20.10.2011, 12:00]

Sprawdzonym lekiem na przeziębienie według naszych babć jest herbata z cytryną. Przez lata uważano, że to połączenie pomaga w okresie jesiennym, uzupełniając niedostatki witaminy C w organizmie. Okazało się jednak, że duet ten jest niebezpieczny.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

Informacja ta do dzisiaj wydaje się niektórym niewiarygodna. Powszechnie uznano bowiem, że nic lepiej nie leczy jesiennego osłabienia jak herbata z plastrem cytryny. Faktem jest, że czarna herbata jest zdrowa. Pomaga przecież leczyć przeziębienia. Jednak gdy dodamy doń cytrynę – dobroczynne właściwości herbaty znikają.

Co ma w sobie herbata?

Napój ten zawiera polifenole, które hamują rozwój wirusów w organizmie. Ponadto, w liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). 25 proc. tego pierwiastka przedostaje się do naparu, gdy liście zalejemy wodą. Dobrą wiadomością jest fakt, iż nasz organizm w takiej postaci glinu nie przyswaja. Co jednak gdy do herbaty dodamy cytrynę? Wówczas zachodzi reakcja chemiczna, a jej efektem jest powstanie cytrynianu glinu, który nasz organizm jest w stanie przyswoić. Glin kumuluje się w mózgu, co – jak dowiodły badania – przyczynia się do wystąpienia choroby Alzheimera. - Najwyższe stężenie glinu występuje w czarnych herbatach – podpowiada Monika Gackowska, dietetyk. - Suche liście herbaty mogą zawierać do 30 gramów glinu na kilogram, zaś sam napar powyżej 10 mg. Niższe stężenie tego pierwiastka występuje w herbatach owocowych, które składają się z ziół, suszonych owoców aronii czy jabłek – podsumowuje specjalista.

Za niebezpieczne dla zdrowia uznaje się podawanie herbaty z cytryną dzieciom. Przyjęcie dużych ilości glinu może w późniejszym wieku doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Zrezygnować z tego duetu powinny także osoby, które leczą złamania bądź zmagają się odwapnieniem kości.

Czym zatem zastąpić cytrynę? Dietetycy proponują sok malinowy lub łyżkę miodu. Ale uwaga: dodając ten słodki przysmak do herbaty, należy zadbać o to, aby woda nie była wrząca. Po zalaniu liści herbaty warto odczekać kilka minut, aby napój się ochłodził.

 

Komentarze użytkowników

jagniesia
jagniesia , 23.10.2011, 21:43
Ja chyba nie jestem w stanie z niej zrezygnować. Uwielbiam gorzką herbatę z cytryną! Moja babcia złapała się za głowę, jak podsunęłam jej powyższy artykuł. Ale do niej dotarły ostrzeżenia autorki. Od kilku dni widzę jak popija herbatę z sokiem z malin, a cytrynę dodaje tylko do wody :-)
0 Odpowiedz
lubie_jesc
lubie_jesc , 21.10.2011, 23:22
Nie miałam pojęcia! Chyba zrezygnuję z cytryny do herbaty na dobre, więcej będę jej używać do przygotowania mięs, surówek i sałatek. A miód do herbaty?- jak najbardziej; tylko nie do gorącej, gdyż traci swoje właściwości.
0 Odpowiedz