x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Żywienie dojelitowe

data dodania: 20.07.2011

Informacje
Autor: Marta Danecka, dietetyk
Data dodania: 20.07.2011

Tagi: żywienie dojelitowe, jelita

Źródła:
  1. Hasik J., Gawęcki J., „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009

Myślimy, że kęs pokarmu zawsze przebywa taką samą drogę. Co się dzieje w przypadku, kiedy tradycyjne żywienie jest niewystarczające lub chory jest nieprzytomny? Stosuje się żywienie dojelitowe. Dzięki temu organizm może trawić i wchłaniać składniki odżywcze ze specjalnych mieszanek.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

Mieszanki przemysłowe - zdrowotny koktajl

Żywienie dojelitowe opiera się na specjalnie przygotowanych mieszankach. Najbardziej praktyczna jest płynna forma diety przemysłowej. Ten zdrowotny koktajl zawiera w sobie wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Są to m.in. wysoko wartościowe białka, tłuszcze pochodzenia roślinnego, węglowodany w postaci polimerów glukozy oraz odpowiednie ilości makro i mikro elementów oraz witamin zgodnie z dziennym zapotrzebowaniem.

Białko

Standardowe zapotrzebowanie na białko waha się w granicach 70 - 100 g. Jednak oprócz tego należy brać pod uwagę soki trawienne oraz złuszczający się nabłonek jelit.

Cukry

Nowoczesne mieszanki przemysłowe zawierają polimery skrobiowe. Jest to duży krok na korzyść żywienia dojelitowego, dzięki temu zmniejsza się ryzyko powikłań.

Tłuszcze

Pacjent odżywiany mieszankami przemysłowymi otrzymuje substancje zawierające niezbędne średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Błonnik

Diety przemysłowe pod względem zawartości błonnika różnią się od siebie w zależności od choroby na jaką cierpi pacjent. Jeśli błonnik jest wskazany, to dana mieszanka będzie zawierała elementy włókna pokarmowego, jeśli nie to będzie to dieta bezresztkowa lub z niską zawartością błonnika pokarmowego.

Alergeny

Dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań, obecne mieszanki nie zawierają laktozy, glutenu ani puryn.

Jak mieszanka trafia do organizmu?

W zależności od potrzeb i stanu pacjenta, mieszanka może być spożyta w tradycyjny sposób lub podana przez zgłębnik bezpośrednio do żołądka.

Pacjenci, którzy są w okresie przedoperacyjnym mogą spożywać mieszankę przemysłową w formie normalnego posiłku.

Założenie zgłębnika do żołądka lub do jelit jest konieczną procedurą u pacjentów z zaburzeniami połykania, nie przytomnych lub z jeśli innych przyczyn nie mogą oni pokryć zapotrzebowania na składniki odżywcze przez normalny sposób odżywiania. Zgłębnik wprowadzany jest przez nos w postaci cienkiej rurki wprowadzanej do żołądka lub jelit. Stosując żywienie poprzez zgłębnik dieta przemysłowa jest najbezpieczniejszą formą. Należy pamiętać, że to co jest wprowadzane do organizmu nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia. Mieszanki przemysłowe ograniczają ryzyko zakażenia, co nie byłoby takie pewne w przypadku tradycyjnie przygotowanych potraw dokładnie zmiksowanych.

Mieszanki przemysłowe stosuje się w trzech wariantach:

  • stały wlew,
  • małe porcje 50 - 100 ml,
  • porcje 200 – 300 ml.

W przypadku, jeśli zgłębnik jest założony do wysokości żołądka, to najczęściej stosuje się wlew po 200 – 300 ml przez ok. 40 min. Jest to najbardziej zbieżne z fizjologią człowieka.

U pacjentów ze zgłębnikiem założonym do dwunastnicy, preferowaną opcją jest wlew mikroporcji, czyli po 50 -100 ml.

Jeżeli zgłębnik sięga aż do jelita cienkiego, to stosuje się wlew ciągły.

Tak jak w normalnej diecie, w żywieniu dojelitowym stosuje się przerwy około 6-8 godzin.

Podane przykłady są standardowymi opcjami, ale w zależności od indywidualnych potrzeb chorego można zastosować inne rodzaje wlewów niż to jest sugerowane.

Należy pamiętać, że dla bezpieczeństwa zgłębniki po zaaplikowaniu mieszanki się przepłukuje, by nie dopuścić do zatkania, poza tym zestaw do żywienia dojelitowego powinien być zmieniany raz na dobę.

Typy mieszanek przemysłowych

Dieta w postaci mieszanki przemysłowej jest odpowiednio zbilansowana pod względem wartości odżywczej witamin i minerałów. Najczęściej jest ona pod postacią płynu, choć zdarzają się także w proszku.

Ze względu na indywidualne dostosowanie mieszanki do potrzeb chorego dzieli się je na:

  • standardowe, bogatoresztkowe,
  • standardowe, ubogoresztkowe,
  • standardowe o zwiększonej kaloryczności,
  • peptydowe,
  • elementarne,
  • specjalnego przeznaczenia żywieniowego ( dla chorych z niewydolnością nerek, wątroby, cukrzycą, problemami płucnymi, chorobą nowotworową, AIDS, chorobami jelit, niedożywionych ).

Powikłania

Żywienie dojelitowe, mimo iż nieraz jest koniecznością by utrzymać chorego w dobrym stanie, to niesie ze sobą pewne komplikacje:

  • problemy ze śluzówką nosa, jamy ustnej, gardła,
  • uszkodzenia i nadżerki okolic nosa,
  • zapalenie zatok, ucha środkowego,
  • zbyt duża ilość podanych płynów,
  • odwodnienie,
  • nagły spadek poziomu cukru we krwi ( u chorych na cukrzycę),
  • zachłyśniecie,
  • zakażenie,
  • zachłystowe zapalenie płuc
  • biegunki.

Dobra opieka medyczna i przestrzeganie zasad podawania mieszanek przemysłowych przez zgłębnik, pozwala uniknąć komplikacji lub znacznie je ograniczyć.

Komentarze użytkowników

moni_g_moni
moni_g_moni , 24.11.2011, 01:37
Ominiecie przewodu pokarmowego to nie tylko żywienie dojelitowe, ale również pozajelitowe drogą żył obwodowych i centralnych. Główną zaletą diet przemysłowych nad kuchennymi (które są następnie miksowane) jest określony skład chemiczny i co najważniejsze osmolarność.
0 Odpowiedz