x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Jadłospis dla chorych na celiakię

data dodania: 28.10.2010

Informacje
Autor: Karolina Wiekierak, dietetyk
Data dodania: 28.10.2010

Tagi: celiakia, choroby układu pokarmowego, odżywianie, gluten, jadłospis, przepis

Źródła:
  1. Ryberg R., "Gluten free kitchen", Wydawnictwo Prima Health, 2000.

Prawidłowa dieta jest jednym ze składników kompleksowego leczenia celiakii.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

Dzień 1 (ok. 1919 kcal)

Śniadanie

  • 2 kromki chleba wieloziarnistego bezglutenowego
  • masło (5 g)
  • 4 liście sałaty
  • 2 plastry gotowanej szynki z indyka (najlepiej gotowana w domu, gdyż kupiona w sklepie może zawierać śladowe ilości glutenu)
  • pomidor
  • szczypiorek (5 g)
  • 250 ml soku z pomarańczy

II Śniadanie

  • 10 łyżek płatków ryżowych
  • 250 ml mleka (1,5% tłuszczu)
  • 150 g truskawek
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej

Obiad

  • 200 g łososia gotowanego na parze
  • 200 g surówki z kapusty kwaszonej i marchwi z dodatkiem oliwy z oliwek
  • 250 ml kompotu z wiśni

Podwieczorek

  • 200 g budyniu bezglutenowego czekoladowego
  • jabłko
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną

Kolacja

  • bezglutenowa bułka z makiem
  • margaryna (5 g)
  • 2 plastry sera twarogowego chudego
  • 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
  • herbata z cytryną (250 ml)

Dzień 2 (ok. 2002 kcal)

Śniadanie

  • 2 kromki chleba bezglutenowego
  • margaryna (5 g)
  • 5 liści sałaty
  • jajko gotowane na twardo
  • ¼ zielonego ogórka
  • 4 sztuki rzodkiewek
  • 250 ml kakao

II Śniadanie

  • bezglutenowa bułka z makiem
  • margaryna (5 g)
  • łyżka miodu
  • 2 sztuki brzoskiwini
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej

Obiad

  • panierowana (panierka z bezglutenowej bułki tartej, jajka i mąki bezglutenowej) pierś z kurczaka (130 g)
  • surówka z gotowanych buraczków z dodatkiem oliwy z oliwek 350 g
  • 250 ml kompotu z jabłek

Podwieczorek

  • 150 g kefiru
  • 200 g czarnych jagód
  • 250 ml soku z marchwi

Kolacja

  • 40 g płatków kukurydzianych (bez słodu)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżka rozdrobnionych orzechów laskowych
  • 100 g malin
  • 250 ml herbaty z cytryną

Dzień 3 (ok. 2353 kcal)

Śniadanie

  • bułka sezamka bezglutenowa
  • masło (5 g)
  • 2 liście sałaty
  • 2 plastry chudego sera twarogowego
  • rzodkiewki (4 szt.)
  • szczypiorek (5 g)
  • koktajl grapefruitowo-orzechowy: kefir (100 g), jogurt naturalny (50 g), grapefruit, orzechy włoskie (20 g)
  • herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie

  • 2 kromki chleba słonecznikowego bezglutenowego
  • 100 g dorsza gotowanego na parze (najlepiej gotowany w domu, gdyż kupiony w sklepie może zawierać śladowe ilości glutenu)
  • surówka z pomidora, zielonej papryki i szczypiorku (200 g)
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z plasterkiem cytryny

Obiad

  • 250 g zupy jarzynowej z fasolką szparagową
  • 250 g pierogów ruskich bezglutenowych
  • 250 ml soku marchwiowo-jabłkowego

Podwieczorek

  • 250 g maślanki
  • ½ świeżego ananasa
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej

Kolacja

  • Risotto z warzywami i mięsem drobiowym (200 g)
  • 250 ml herbaty

Dzień 4 (ok. 2044 kcal)

Śniadanie

  • 2 kromki chleba bezglutenowego
  • margaryna (5 g)
  • 2 plastry schabu (najlepiej gotowanego w domu, gdyż kupiony w sklepie może zawierać śladowe ilości glutenu)
  • 4 liście sałaty
  • pomidor
  • 250 ml herbaty

II Śniadanie

  • 2 szt. pieczywa ryżowego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 250 ml soku z marchwi

Obiad

  • 200 g cielęciny w potrawce (zaprawianej mąką kukurydzianą)
  • woreczek kaszy gryczanej
  • 200 g kalafiora gotowanego na parze
  • 250 g surówki z białek kapusty, marchwi i natki pietruszki, z dodatkiem oliwy z oliwek
  • 250 ml soku pomarańczowego

Podwieczorek

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • banan
  • łyżka migdałów
  • 250 ml woda mineralna niegazowana

Kolacja

  • 2 papryki faszerowane ryżem brązowym, drobiowym mięsem mielonym, pieczarkami i serem topionym
  • 2 kromki chleba kukurydzianego
  • 250 ml herbaty z cytryną

Dzień 5 (ok. 2004 kcal)

Śniadanie

  • 150 g kefiru
  • 20 g chrupek gryczano-kukurydzianych
  • 4 szt. moreli
  • 7 szt. śliwek suszonych
  • 250 ml herbaty zielonej

II Śniadanie

  • 250 g sałatki z tuńczykiem w zalewie własnej, świeżym ananasem i kukurydzą konserwową
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej

Obiad

  • krupnik z brązowym ryżem i mięsem drobiowym (300 g)
  • 2 szt. bezglutenowych krokietów z kapustą i pieczarkami (ok. 300 g)
  • 250 ml soku z czarnej porzeczki

Podwieczorek

  • makaron bezglutenowy (50 g - waga przed ugotowaniem)
  • 130 g jagód
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny

Kolacja

  • 2 kromki chleba z amarantusem
  • margaryna (5 g)
  • 100 g piersi z indyka (najlepiej gotowanej w domu, gdyż kupiony w sklepie może zawierać śladowe ilości glutenu)
  • 3 szt. ogórków małosolnych
  • 2 szt. kiwi
  • 250 ml herbaty owocowej

Dzień 6 (ok. 1990 kcal)

Śniadanie

  • 2 kromki chleba bezglutenowego kminkiem
  • margaryna (5 g)
  • sałatka grecka (50 g sera typu feta, pomidor, ½ szt. zielonego ogórka, 10 liści sałaty, 10 szt. oliwek, oliwa z oliwek, przyprawy)
  • 250 ml herbaty bez cukru

II Śniadanie

  • 250 ml maślanki
  • 7 szt. śliwek
  • 250 ml herbaty owocowej

Obiad

  • 200 g pikantnych skrzydełek (najlepiej gotowanych w domu, gdyż kupione w sklepie mogą zawierać śladowe ilości glutenu)
  • 350 g surówki z cykorii i jabłek z dodatkiem jogurtu naturalnego
  • 200 ml soku grapefruitowego

Podwieczorek

  • 350 g surówki z marchwi i ananasa
  • 2 szt. pieczywa kukurydzianego
  • 250 ml herbaty z mlekiem

Kolacja

  • płatki ryżowe z rodzynkami (300 ml mleka 1,5% tł., ½ szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 10 szt. rodzynek)
  • 250 ml herbaty z sokiem malinowym

Dzień 7 (ok. 1998 kcal)

Śniadanie

  • 2 kromki chleba wieloziarnistego bezglutenowego
  • margaryna (5 g)
  • 2 plasterki polędwicy drobiowej (najlepiej gotowanej w domu, gdyż kupiona w sklepie może zawierać śladowe ilości glutenu)
  • ogórek małosolny
  • 4 liście sałaty
  • koktajl z kefiru (150 g), jogurtu naturalnego (150 g) i truskawek (100 g)
  • 250 ml herbaty bez cukru

II Śniadanie

  • bułka sezamka bezglutenowa
  • mus z czarnych porzeczek (70 g porzeczek, 1 łyżeczka miodu)
  • 200 ml mleka 1,5% tł.

Obiad

  • 150 g schabu ze śliwkami suszonymi (należy sprawdzić, czy nie zostały posypane mąką)
  • 200 g surówki z selera, jabłek oraz kapusty czerwonej i białej z dodatkiem oliwy z oliwek
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną

Podwieczorek

  • kawałek (ok. 60 g) ciasta czekoladowego bezglutenowego
  • 250 ml herbaty owocowej bez cukru

Kolacja

  • 200 g dorsza gotowanego w jarzynach (marchew, korzeń pietruszki i selera, por)
  • 140 g ugotowanego ryżu brązowego
  • 250 ml zielonej herbaty bez cukru

Komentarze użytkowników