x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Czy pszenica szkodzi?

data dodania: 15.10.2010

Informacje
Autor: PAP – Nauka w Polsce
Data dodania: 15.10.2010

Tagi: cukrzyca, choroba przewlekła, choroba cywilizacyjna, typ 1, odżywianie, dieta, pszenica

Źródła:
  1. PAP - Nauka w Polsce, www.naukawpolsce.pap.pl

Naukowcy podejrzewają, że przyczyna cukrzycy może kryć się za nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu, który zaczyna atakować własne komórki. Co jednak jest tego przyczyną?

Zobacz galerię

Otóż zespół naukowców z Uniwersytetu medycznego w Ottawie częścią winy obarcza białko pszenicy. Podczas eksperymentu obserwowano reakcję obronną po podaniu m.in. białka jaja kurzego, glutenu (obecnego również w pszenicy), fitohemaglutyninę (występującą w czerwonej fasoli) oraz białko występujące w pszenicy. Okazało się, że podczas gdy inne składniki pokarmowe nie wywoływały większych reakcji, u prawie połowy z 42 badanych pszenica spowodowała gwałtowne podziały oraz wydzielania dużo większych ilości białek prozapalnych.

Co więcej, badania wykazały, że prawie wszyscy badani u których wystąpiła niepożądana reakcja na białko pszenicy posiadali gen związany z ryzykiem cukrzycy typu I (HLA-DR4).

Dr Fraser Scott, prowadzący badania jest zdania, że skuteczność układu odpornościowego zależy od odpowiedniego balansowania pomiędzy atakowaniem obcych komórek oraz nie uszkadzanie własnych stosunkowo podobnych do intruza komórek. Równowaga taka jest dużym wyzwaniem w jelitach, do których bez przerwy trafiają duże ilości pokarmu, a razem z nim bakterii. Tam właśnie może dojść do zachwiania wspomnianej równowagi i błędnej interpretacji zagrożenia ze strony układu odpornościowego (którego końcowym efektem może być właśnie cukrzyca).

Niejako na poparcie wniosków badań wpływają wcześniejsze prace doktora Scotta, który udowodnił, że dieta uboga w produkty zawierające pszenicę skutecznie obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu I.

Komentarze użytkowników