x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Niedokrwistość złośliwa

data dodania: 18.01.2011

Informacje
Autor: Mikołaj Rogoziński
Data dodania: 18.01.2011

Tagi: niedokrwistość złośliwa, witamina b12, kobalamina, cyjanokobalamina

Źródła:
  1. „Choroby wewnętrzne. Podręcznik dla studentów medycyny”, Kokot F. [red.], Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1996,
  2. Dmoszyńska A., Robak T., "Podstawy hematologii", Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008.

Fora internetowe pełne są pytań od ludzi cierpiących na niedokrwistość złośliwą, którzy rozpaczliwie szukają szerszych informacji od tych, które udzielił im lekarz.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

"Wróciłam od lekarza i jestem zdruzgotana. Właśnie dowiedziałam się, że choruję na anemię złośliwą. Wcześniej, w młodości, chorowałam w szkole na anemię spowodowaną brakiem żelaza, ale w ciągu mniej więcej roku wszystko się unormowało. Dostałam się na studia, żyłam normalnie. Szybko zupełnie zapomniałam o tamtych problemach. Ostatnio jednak gorzej się czułam, byłam senna, miałam duszności i straciłam apetyt. Poszłam więc do lekarza, który stwierdził u mnie anemię złośliwą. Mam 27 lat. Co mam teraz robić? Dlaczego nazywa się to niedokrwistość złośliwa, czy jest to to samo co nowotwór? Nie wiem gdzie szukać pomocy".

Niedokrwistość złośliwa (inaczej Addisona-Biermera) została nazwana "złośliwą", gdyż była kiedyś uznana za chorobę nieuleczalną i traktowano ją podobnie jak nowotwory. Dziś na szczęście jest już w pełni uleczalna, jednak w żadnym wypadku nie można jej lekceważyć bo ciągle jest to bardzo groźna choroba.

Wywołuje ją brak witaminy B12 (inne nazwy tej witaminy to kobalamina i cyjanokobalamina). Powodem tej sytuacji są zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, który odmawia przyswajania tej witaminy z dostarczanych mu pokarmów. Witamina B12 bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy, utrzymuje płodność oraz wpływa na prawidłowy rozwój naszych dzieci.

Aby prawidłowo walczyć z niedokrwistością złośliwą należy wiedzieć, jakie produkty żywnościowe dostarczać organizmowi. I tak: najwięcej B12 posiadają podroby (wątróbki, pluca), jaja i mięso ryb.

Choroba ta występuje głównie u przedstawicieli rasy białej, najczęściej w Europie Środkowej i Północnej, po 40. roku życia. Objawy pojawiają się, kiedy zapasy witaminy B12 w organizmie spadną do poziomu około 10%.

Dawki witaminy powinny być tak dobrane, żeby zapobiegać zmianom hematologicznym. Na początku najlepiej zacząć od podawania 1000 ug/d witaminy B12 domięśniowo przez ok. 10-14 dni. Dowodem skutecznego leczenia będzie wystąpienie około 7. dnia dużego zwiększenia liczby retikulocytów, tzw. przełomu retikulocytowego. Potem podaje się stałe dawki podtrzymujące od 100-200 ug, co 4-6 tygodni. Dysponując hydroksykobalaminą (np. Aqua-Cytobion) możemy stosować dawki o połowę mniejsze, a w okresie terapii podtrzymującej podawać je co trzy miesiące. Preparaty doustne (np. IF-12) są mało skuteczne. W przypadku zmian neurologicznych zaleca się znacznie intensywniejsze leczenie, aż do ich ustąpienia. W bardzo zaniedbanych przypadkach zaleca się na początku podawanie krwi.

Leczenie niedokrwistości złośliwej trwa całe życie i trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Postęp medycyny sprawił na szczęście, że wiadomość o chorobie nie jest już dla pacjentów wyrokiem śmierci.

Komentarze użytkowników