x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Dieta a niewydolność serca

data dodania: 18.02.2011

Informacje
Autor: Marta Danecka, dietetyk
Data dodania: 18.02.2011

Tagi: dieta, otyłość, potas, serce, niewydolność krążenia, niewydolność serca, pns, przewlekła niewydolność serca

Źródła:
  1. http://www.czelej.com.pl/images/file/mip%20fragmenty/dieta_serce.pdf, dokument PDF [dost. 12.9.2010, 11:10],
  2. „Przewlekła niewydolność serca”, Heart Foundation, dokument PDF
  3. [http://www.mhcs.health.nsw.gov.au/publication_pdfs/8460/OTH-8460-POL.pdf, dost. 12.9.2010, 11:10].

Naszemu organizmowi nie jest obojętne co jemy, a serce wymaga szczególnej diety. Warto się do niej zastosować, bo serce mamy tylko jedno.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

  • Jednym z najczęściej pojawiających się zaleceń jest radykalne zmniejszenie spożywania soli kuchennej. Dlaczego? Otóż niewydolności krążenia bardzo często towarzyszy zatrzymanie wody w organizmie (m.in. wodobrzusze). Spożywanie nadmiernej ilości soli powoduje zatrzymanie jeszcze większej ilości płynów. W tej chwili ilość dobowa soli w diecie nie powinna przekroczyć 3 gramów. Dla porównania można podać, że średnio na dzień spożywamy ok. 20 gramów. Zmiana w smaku potraw może być trudna do przyjęcia, ale są metody na łagodne przejście na dietę bezsolną (zastosowanie przypraw ziołowych i innych). Amatorzy słonych potraw mogą i tak być zadowoleni. Do niedawna dietetycy narzucali chorym na niewydolność dietę bez soli, która wykluczała z menu mięso, pieczywo i mieszanki przypraw. Teraz, kiedy można szerzej stosować środki moczopędne, usuwanie płynów z organizmu stało się dużo łatwiejsze, a tym samym rygor żywieniowy łagodniejszy.
  • Potrawy nie mogą mieć zbyt wysokiej wartości energetycznej. Utrzymywanie odpowiedniej masy ciała jest kluczowe w terapii niewydolności krążenia. Ograniczenia powinny dotyczyć przede wszystkim tłuszczów zwierzęcych, które są bardzo kaloryczne, ale także wpływają miażdżycorodnie. Ilość kalorii na dobę zależy od płci, wieku, masy ciała (nadwaga, otyłość) oraz od rodzaju wykonywanej na co dzień pracy zawodowej.
  • Potas jest pierwiastkiem, który jest niezwykle ważny dla całego układu krążenia. Niestety, stosując leczenie moczopędne usuwające nadmiar płynów, możemy być pewni, że jednocześnie tracimy duże ilości potasu. Błędne koło się zamyka. Co możemy zrobić? To akurat jedno z przyjemniejszych zaleceń. Bardzo bogate w potas są pomidory, których sok lub domowy przecier smakuje fantastycznie, a do tego wzmacnia nasz organizm. Bardzo ważne jest sprawdzenie składów gotowych produktów na obecność soli. Jej ilość w potrawach musi być pod szczególna kontrolą. Oprócz potasu z organizmu z moczem wydalamy spore ilości witaminy C. Dlatego w diecie warto uwzględnić też natkę pietruszki, szpinak, cytrusy oraz suplementy tej witaminy.
  • Im lżej, tym lepiej – szczególnie dla naszego przewodu pokarmowego, który i tak „łatwego życia” nie ma. Dietetycy są zgodni, że najlepiej jest jeść mniej, ale częściej. Rano energetyczne śniadanie, a kolacja najpóźniej trzy godziny przed snem.

Komentarze użytkowników