x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Wyniki badań tarczycy

data dodania: 07.12.2010

Informacje
Autor: Radosław Ociński
Data dodania: 07.12.2010

Tagi: niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, tarczyca, wyniki, badania, hormony, ft3, ft4, tf3, tf4

Źródła:
  1. Zgliczyński S., "Choroby tarczycy", Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2001,
  2. „Choroby wewnętrzne. Stan wiedzy na rok 2010”, Szczeklik A. [red.], Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2010.

Mechanizm chorobowy najczęstszych anomalii funkcjonowania tarczycy można bardzo łatwo przedstawić graficznie jako zależność pomiędzy wartością TSH, a ilością hormonów FT3 i FT4. Jeśli masz swoje wyniki badań – warto je porównać.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

-- TSH FT3, FT4
Eutyreoza prawidłowa czynność tarczycy norma:
0,4 - 4,0 µIU/ml
norma:
FT3 2,25 - 6 pmol/L (1,5 - 4 ng/L), FT4 10 - 25 pmol/L (8 - 20 ng/L))
Hipertyreoza nadczynność tarczycy <0,4 µIU/ml FT3 > 6 pmol/L (4 ng/L), FT4 > 25 pmol/L (20 ng/L))
Hipotyreoza niedoczynność tarczycy >4 µIU/ml FT3- < 2,25 pmol/L (1,5 ng/L), FT4 <10 pmol/L (8 ng/L))

 

Komentarze użytkowników