x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Dieta w chorobie uchyłkowej

data dodania: 16.02.2011

Informacje
Autor: T. Korab
Data dodania: 16.02.2011

Tagi: uchyłki, jelito, jelito grube, choroba cywilizacyjna, choroby układu pokarmowego, dieta, przepis, żywienie

Źródła:
  1. Materiały udostępnione przez Szpital Miejski Specjalistyczny im. Gabriela Narutowicza w Krakowie, www.narutowicz.krakow.pl/

Dieta w uchyłkowatości jelita grubego jest uzależniona od objawów towarzyszących temu schorzeniu.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

W przypadku, gdy nie występują żadne dolegliwości bólowe stosuje się dietę wysokoresztkową z dużą ilością substancji balastowych, które zwiększają objętość stolca oraz mechanicznie pobudzają pracę jelit.

W przypadku, gdy pojawiają się stany zapalne uchyłków, występują zaparcia i bóle brzucha, a w stolcu pojawia się krew należy stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.

Zalecenia żywieniowe w uchyłkowatości bezobjawowej

W uchyłkowatości bezobjawowej wskazane jest stosowanie diety wysokoresztkowej. Dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie). W diecie należy zwiększyć ilość błonnika, szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji. Błonnik zwiększa objętość mas kałowych, poprzez mechaniczne drażnienie pobudza jelita do pracy, wchłania wodę, dzięki czemu poprawia się konsystencja stolca (staje się miękki). Dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego są:

  • otręby pszenne,
  • pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału,
  • grube kasze,
  • nieoczyszczony ryż,
  • surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami,
  • owoce suszone (śliwki, morele, figi, rodzynki),
  • orzechy,
  • migdały.

Otręby pszenne (w ilości ok. 2 – 3 łyżek dzienne) można spożywać jako dodatek do surówek, sałatek, past do pieczywa, koktajli. Aby błonnik dobrze spełnił swoją rolę, należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów (1,5-2 litry dziennie). Mogą to być: wody mineralne, woda przegotowana z miodem, herbaty ziołowe i owocowe, soki owocowe, fermentowane napoje mleczne, esencjonalne buliony, rosoły itp. Przy zbyt małej ilości wypitych płynów zwiększona ilość błonnika w diecie może nasilić występowanie zaparć.

Posiłki należy spożywać regularnie, w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu. Należy pamiętać o regularnych wypróżnieniach, nie powstrzymywać oddawania stolca, wypróżniać się w chwili, kiedy odczuwa się parcie na stolec.

Zalecenia żywieniowe w stanach zapalnych uchyłków

W stanach zapalnych uchyłków należy stosować dietę łatwostrawną. Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia w folii lub pergaminie. Należy ograniczyć ilość błonnika surowego w diecie. Można to osiągnąć poprzez:

  • obieranie warzyw i owoców ze skórki, owoce zawierające dużą ilość drobnych pestek należy spożywać w postaci przecierów lub soków,
  • stosowanie warzyw gotowanych i rozdrobnionych,
  • stosowanie drobnych kasz (grysik, drobne kasze jęczmienne),
  • stosowanie białego pieczywa (w ograniczonej ilości graham pszenno-razowy).

Należy wyłączyć z diety pokarmy powodujące wzdęcia: suche nasiona roślin strączkowych, bób, kapusta, kalafiory, cebula, pory, czereśnie, gruszki, śliwki. Należy unikać potraw o działaniu zapierającym (potrawy z ryżu i mąki ziemniaczanej tj. risotta, kisiele, kluski, banany, borówki, czekolada gorzka, kakao) oraz napojów garbnikowych o działaniu ściągającym (gorzka mocna herbata, czerwone wino wytrawne, napar z suszonych czarnych jagód).

Korzystne w przypadku zaparć jest stosowanie:

  • fermentowanych przetworów mlecznych (kefirów, jogurtów) zawierających żywe kultury bakterii probiotycznych,
  • soków owocowych obfitujących w fruktozę i sorbitol (szczególnie jabłkowy, gruszkowy, winogronowy),
  • esencjonalnych bulionów i rosołów,
  • namoczonych i zmiksowanych śliwek suszonych.

Przesuwanie treści pokarmowej w jelitach ułatwiają tłuszcze łatwostrawne tj.: oliwa z oliwek, masło czy słodka śmietanka. Łagodząco na błonę śluzową jelit działają płyny osłaniające tj.: napar z rumianku, mięty, odwar z siemienia lnianego.

Jadłospis w uchyłkowatości bezobjawowej

I śniadanie: pieczywo razowe z masłem, wędlina, sałatka z papryki, cebuli i jabłka z olejem, kawa z mlekiem

II śniadanie: jogurt naturalny z musli z suszonymi owocami

Obiad: barszcz ukraiński, kasza gryczana, gulasz wołowy, surówka z kiszonej kapusty z olejem, kompot

Podwieczorek: koktajl z kefiru i malin

Kolacja: ryba po grecku, bułka grahamka z masłem, sok wielowarzywny

Jadłospis w stanach zapalnych uchyłków

I śniadanie: pieczywo pszenne z masłem, jajecznica na parze, napój z kefiru i soku pomidorowego z koperkiem

II śniadanie: budyń waniliowy z sokiem owocowym

Obiad: zupa jarzynowa przetarta z grzankami, kasza jęczmienna drobna, pulpety z ćwikła z jabłkiem, kompot z suszonych śliwek (miksowany)

Podwieczorek: jabłko pieczone, jogurt naturalny

Kolacja: pieczywo pszenne, pasta z mięsa i warzyw z masłem, sok z buraków i jabłka

Komentarze użytkowników