x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Żywienie po leczeniu wzw

data dodania: 13.10.2010

Informacje
Autor: Karolina Wiekierak, dietetyk
Data dodania: 13.10.2010

Tagi: wirusowe zapalenie wątroby, zapalenie, wątroba, wzw, dieta, odżywianie

Źródła:
  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009,
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.
  3. pomarańcza, cytryna, grapefruit, kiwi, czarna porzeczka, papryka czerwona, kapusta kiszona, truskawki, natka pietruszki
  4. W ograniczonych ilościach!
  5. Masło i margaryna miękka, oliwa z oliwek i olej słonecznikowy

Rodzaj spożywanego jedzenia ma duże znaczenie po ostrej fazie WZW i w rekonwalescencji.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

W wyniku wirusowego zapalenia wątroby dochodzi do uszkodzenia jej komórek. Jest to stan niebezpieczny, ponieważ gruczoł ten pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m. in. wydziela niezbędną w procesie trawienia żółć, odtruwa organizm z toksyn, magazynuje żelazo, a także uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Rodzaj spożywanego jedzenia ma duże znaczenie zarówno po przebyciu ostrej fazy choroby jak i w czasie rekonwalescencji. Pomimo, że zostało dowiedzione, że dieta nie ma wpływu na aktywność wirusa w organizmie, to zaobserwowano jednocześnie, że spożywanie pokarmów bardzo tłustych i wzdymających przyczynia się do pojawienia się przykrych dolegliwości. Dzieje się tak za sprawą wątroby. W sytuacji gdy jest zakażona wydziela mniej żółci, przez co utrudnione jest trawienie pokarmu. Z tego powodu zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej.

Wartość kaloryczna powinna być uzależniona od indywidualnego stanu odżywienia chorego. Osoby z niedożywieniem albo niedostateczną wagą ciała powinny dostarczać wraz z pożywieniem większą ilość kalorii. W przypadku występowania otyłości nie zaleca się stosowania diet odchudzających w czasie trwania rekonwalescencji.

Zasady żywienia :

1. Dieta bogatobiałkowa – zaleca się szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. mięso drobiowe, sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki.

2.W ograniczonych ilościach tłuszcze łatwostrawne – najbardziej wskazane jest masło, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy. Stosowanie pozostałych rodzajów tłuszczów jest zakazane. Ważne jest żeby tłuszcze dodawać już do gotowych potraw – unikać należy ich podgrzewania.

3. Dieta bogatowęglowodanowa – zaleca się jedzenie zarówno pieczywa, kasz, ryżu, makaronów jak i warzyw oraz owoców. Warto wybierać jednak produkty nie pełnoziarniste ze względu na zmniejszona zawartość błonnika. Jednocześnie należy pamiętać o ograniczonym spożywaniu cukru i produktów go zawierających, czyli słodyczy, ciast oraz dżemów i konfitur

4. Zakaz picia alkoholu – dotyczy nie tylko napojów wysokoprocentowych, tj. wódki, ale również wina i piwa

5. Tylko świeże posiłki – ważne jest, żeby były przygotowywane z produktów najwyższej jakości i jedzone zaraz po ugotowaniu. Istotne jest również dokładnie gryzienie kęsów pokarmu przed połknięciem.

6. Mało a często – powinno się jeść 5-6 małych posiłków, regularnie co 2-3 godziny

7. Różnorodnie – potrawy powinny być urozmaicone, czyli przygotowane z produktów pochodzących zarówno z grupy zbożowych, mlecznych, mięsnych, rybnych, warzyw, owoców i tłuszczów.

8. Dozwolone techniki kulinarne – gotowanie w wodzie i na parze, duszenie (bez wcześniejszego smażenia), pieczenie w folii. Niewskazane jest pieczenie i smażenie przy użyciu tłuszczu.

9. Warzywa i owoce tak, ale gotowane i przecierane – można również przygotowywać z nich soki.

Zostało dowiedzione, że witaminy z grupy B, C oraz K wspomagają proces regeneracji wątroby. Warto zatem zapamiętać w jakich pokarmach są one zawarte i często po nie sięgać.

witaminaprodukty
B1 chleb pełnoziarnisty, soja, kasza, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, pistacje, orzechy włoskie, ryż brązowy
B2wątroba wieprzowa, migdały, jajka, mleko, ser twarogowy, ryby, jogurty, groch, fasola, kiełki zbóż
B3otręby pszenne, mięso, orzechy ziemne, ryby morskie
B5mięso wieprzowe, grzyby, soja, jajka, kalafior, kukurydza, ziemniaki, sery
B6mięso, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), papryka, brukselka, kapusta, ziemniaki
B12 wątroba, podroby, żółtko jaja, ryby, żółty ser, mleko
Biotynawątroba, orzechy, jajka, kalafior, mięso drobiowe, groszek zielony, nasiona roślin strączkowych, kukurydza
B9wątroba, otręby pszenne, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, brokuły, groch, jajko, papryka, sok pomarańczowy, sałata
C
    pomarańcza, cytryna, grapefruit, kiwi, czarna porzeczka, papryka czerwona, kapusta kiszona, truskawki, natka pietruszki

K

    sałata, kapusta, szpinak, brukselka, kalafior, szpinak, kapusta pekińska, brokuły, natka pietruszki
Rodzaj produktuNAZWA PRODUKTU
DozwoloneZabronione
Pieczywo i mąkaPieczywo: pszenne, czerstwe, jasne, sucharki,grzanki, bułkiMąka: pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, owsianaPieczywo: razowe, żytnie, graham świeżeMąka: razowa, żytnia,
Kasza i makaron Kasza: manna, kukurydziana, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, krakowskaDrobny makaron , kluski laneKasza: gryczana, jaglanaGruby makaron , łazanki, kluski kładzione
Mleko i produkty mleczneNiskotłuszczowe mleko, maślanka , zsiadłe mleko, kefir, niskotłuszczowy jogurt, chudy twaróg, ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko kondensowane z 5% i 7,5% tłuszczuTłuste sery dojrzewające, sery topione
JajaBiałko Żółtko
MięsoChude gatunki mięsa i podrobów: kurczak, indyk, cielęcina, wołowina, gołąb, królik, ozorki, sercaMięso gotowane, pulpety, potrawka, pieczeń Tłuste gatunki mięsa : wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, flaki, dziczyzna, mięso panierowane, smazone i pieczone
RybyChude gatunki ryb: dorsz, sandacz, szczupak, lin, flądra. LeszczRyba z wody, pulpetyTłuste gatunki ryb :śledź, łosoś, makrela, karp, węgorz, sardynki, marynaty, konserwyRyby smażone i panierowane
WędlinySzynka bez widocznego tłuszczu, wędliny drobiowe, drób i cielęcina w galarecieKiełbasy, pasztety, pasztetowa, wędzone i pikantne kiełbasy
TłuszczeW ograniczonych ilościach!Masło i margaryna miękka, oliwa z oliwek i olej słonecznikowyŚmietana, margaryny twarde (w kostkach),smalec, słonina, boczek,
OwoceObrane:jabłka i gruszki, banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, kiwi, Najlepiej przyswajalne są kompoty i soki owocoweNiedojrzałe owoce, nieobrane owoce, śliwki, agrest, porzeczki
ZiemniakiW łupinkach, puree ziemniaczane, kluski ziemniaczane Frytki, smażone ziemniaki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane
Warzywa , surówkiMarchew, seler, burak, kalarepa, brokuły, obrane ze skórki pomidory i ogórki, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione sokiem z cytryny, cukinia, koper włoski, Warzywa gotowane, przetarte, oprószane mąką, soki surowe lub gotowaneCebula , kapusta biała, czerwona i włoska, suche nasiona roslin strączkowych : groch, fasola, soczewica, sojaSurówki, warzywa gotowane nie rozdrobnione
Potrawy z jajWażne ! W chorobach dróg żółciowych dozwolone jst spożywanie wyłącznie białka, jajko gotowane na miękko, omlet z piany, jajecznica, jajko stosowane do zagęszczania zup i sosów,Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica z boczkiem
Cukier, słodyczeCukier, miód, dżemy, powidła, biszkopty, syropy,Czekolada, cukierki, torty, ciastka z kremem, ciasta francuskie
NapojeSłaba czarna herbata, słaba kawa, herbaty ziołowe, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, woda mineralna niegazowanamocna kawa , napoje gazowane, alkohol
ZupyWarzywne i owocowe, zupy przecierane, zupy mleczne, krupnikiNa tłustych rosołach, grzybowe
Potrawy z mąkiPierogi, kopytka, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron nitkiKrokiety, ciasta smażone, kluski kładzione, francuskie, naleśniki
PrzyprawyKminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Można spróbować : curry, chili , czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach , wszystkie ziołaOstra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach

Komentarze użytkowników