x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Dieta a choroba wrzodowa

data dodania: 22.12.2010

Informacje
Autor: Karolina Wiekierak, dietetyk
Data dodania: 22.12.2010

Tagi: choroba wrzodowa, żoładek, dwunastnica, dieta we wrzodach, przyprawy, sok żołądkowy.

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy może w znaczącym stopniu wspomóc leczenie.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy nie jest bezpośrednim czynnikiem terapeutycznym, ale w bardzo dużym stopniu wspomaga leczenie farmakologiczne. Wpływa łagodząco na występujące objawy (bóle brzucha, nudności, zgagę, odbijanie się) oraz zapobiega nawrotom choroby.

W czasie zaostrzenia dolegliwości wymagana jest restrykcyjna dieta, ale wraz z ustąpieniem objawów można w miarę możliwości powrócić do normalnego odżywiania. Należy jednak bacznie obserwować swój organizm i jego reakcje na poszczególne produkty. Pokarmy, które nasilają przykre dolegliwości należy wyeliminować z diety lub chociaż w znacznym stopniu je ograniczyć. 

Spożywana żywność powinna przede wszystkim w jak najmniejszym stopniu pobudzać błonę śluzową do wydzielania soków trawiennych i w miarę możliwości hamować ich wytwarzanie. Oto kilka zasad, które mogą pomóc w walce z przykrymi dolegliwościami:

Ogranicz pokarmy, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego. Są to:

  • kawa (także bezkofeinowa),
  • alkohol,
  • mocna herbata,
  • napoje gazowane,
  • soki z owoców cytrusowych,
  • sok pomidorowy,
  • warzywa marynowane,
  • ryby wędzone,
  • potrawy smażone,
  • ostre oraz kwaśne produkty,
  • wywary kostne.

Postaw na regularność posiłków – zaleca się jedzenie 4-5 małych objętościowo posiłków w odstępie około 2-3 h. Zapobiega to obciążeniu żołądka i umożliwia szybkie gojenie się wrzodu. Ważne jest również dokładne gryzienie każdego kęsa przed połknięciem. Ułatwia to trawienie pokarmu.

Bez śniadania ani rusz. Zapewnia ono wypełnienie żołądka po długiej przerwie nocnej. Powinno zostać zjedzone w ciągu pierwszej godziny od momentu obudzenia się.

Alkohol zabroniony. Pobudza on wydzielanie soku żołądkowego, dodatkowo działa drażniąco na śluzówkę żołądka.

Unikaj potraw gorących i bardzo zimnych. Przyczyniają się one do wzmożonej motoryki żołądka i jelit. Gorące potrawy powodują przekrwienie śluzówki żołądka.

Ogranicz produkty zawierających duże ilości błonnika, tj.: grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, surowe warzywa i owoce, groch, fasolę i bób. Podrażniają one błonę śluzową jelita i wzmagają produkcję kwasu solnego.

Unikaj stosowania pikantnych przypraw, tj.: papryka, pieprz, chili, musztarda, ocet, curry. Podrażniają one receptory nerwów czuciowych w zmienionej zapalnie śluzówce żołądka lub dwunastnicy i powodują tym samym ból albo zgagę. Warto zastępować je przyprawami łagodnymi, np. koperkiem, kminkiem, natką pietruszki.

Włącz do diety łatwostrawne tłuszcze (oliwa z oliwek, oleje roślinne, masło), przyczyniające się do zmniejszenia wydzielania soku żołądkowego. Ponadto opóźniają one moment opróżnienia żołądka i zwalniają jego motorykę.

Należy unikać ciężkostrawnych warzyw i owoców, tj. nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, por, kapusta, grzyby, śliwki, czereśnie, gruszki, wiśnie, suszone owoce, orzechy. Nim zostaną one strawione, przez długi czas zalegają w żołądku i mogą przyczyniać się do występowania bólów brzucha, wzdęć oraz zgagi. W okresie zaostrzenia choroby zaleca się spożywanie warzyw i owoców w postaci gotowanej, przetartej lub pod postacią soków owocowych.

Spożywaj każdego dnia produkty bogatobiałkowe, tj. ser twarogowy, mleko, ryby, mięso drobiowe, jajka. Posiadają one zdolność neutralizowania kwasu solnego. Należy jednak uważać w trakcie stosowanie leków zawierających bizmut. Wówczas nie zaleca się stosowania mleka i jego przetworów, ponieważ białko mleka sprawia, że pierwiastek ten traci właściwości lecznicze.

Często nasilenie dolegliwości występuje po zjedzeniu potraw smażonych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zwiększona zostaje produkcja soku żołądkowego i produkty smażone dłużej zalegają w żołądku niż te gotowane w wodzie, na parze, pieczone w folii oraz duszone bez wcześniejszego smażenia.

W czasie zaostrzenia choroby ulgę przynosi spożywanie jedzenia w konsystencji papkowatej, czyli w postaci przecierów albo musów. Ma to na celu ograniczenie do minimum potrzeby żucia i gryzienia pokarmów.

Palenie tytoniu jest zabronione. Spowalnia proces gojenia się wrzodów i zwiększa ryzyko nawrotu choroby.

Komentarze użytkowników

RenataKURP
RenataKURP , 30.03.2014, 22:16
ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne): NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw: WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.
1 Odpowiedz
Appi
Appi , 16.07.2011, 22:00
Wiele osób bagatelizuje znaczenie odpowiedniej diety w leczeniu różnych dolegliwości żoładkowych i jelitowych, a przecież to pierwszy krok do poprawy stanu organizmu. Poza tym lepiej przecież leczyć się naturalnymi sposobami niż łykać leki. Yfka ma rację co do dobroczynnych właściwości miodu z krzewu manuka- polecany jest w diecie przy wielu schorzeniach układu pokarmowego, a ja mogę potwierdzić, że faktycznie pomaga.
0 Odpowiedz