x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies

A A A

Niezastąpione fermentowane napoje mleczne

data dodania: 06.10.2010

Informacje
Data dodania: 06.10.2010

Tagi: choroby jelit, wzjg, układ trawienny, jelita, przetwory mleczne, nabiał, dieta, żywienie, probiotyki

Źródła:
  1. Materiały udostępnione przez Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita, www.j-elita.org.pl.

Korzystny wpływ fermentowanych napojów mlecznych na przewód pokarmowy znany jest od dawna. Związany on jest z obecnością w nich probiotyków – żywych bakterii, które po wprowadzeniu do jelita wywierają korzystny wpływ na zdrowie organizmu.

Zobacz galerię

Dyskusje w grupach:
ostatnie wpisy w grupach

zobacz inne grupy...

Do probiotyków należą bakterie produkujące kwas mlekowy, bifidobakterie i drożdże (Saccharomyces boulardi). Produktami fermentacji są niskołańcuchowe kwasy tłuszczowe (octowy, propionowy, masłowy) niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie jelit m.in. przez utrzymanie niskiego pH treści jelitowej oraz dostarczanie składników odżywczych (kwas masłowy stanowi główne źródło energii dla kolonocytów). Usunięcie maślanów z jelita prowadzi do obumierania kolonocytów, a ich obecność hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Prebiotyki to składniki pożywienia pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych szczepów bakterii (np. bifidobakterie). Stosowane najczęściej są oligosacharydy: pochodne fruktozy - inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy oraz pochodne glukozy – maltooligosacharydy. Są one oporne na trawienie, ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki i prebiotyki stosowane razem nazywamy symbiotykami. Wykazują one korzystny wpływ na gojenie się ran, różnicowanie komórek i przemianę materii w komórkach jelita. Działają one nie tylko bezpośrednio na czynność jelita, ale także na funkcjonowanie całego organizmu (poprawiają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza).

Suplementacja diety preparatami zawierającymi probiotyki może być uzupełnieniem klasycznej terapii bądź stanowić jej alternatywę u pacjentów uczulonych na sulfasalazynę i mesalazynę.

Należy podkreślić, że szczepy wykorzystywane do produkcji jogurtu nie spełniają warunków probiotyku (m.in. przeżycie i zasiedlanie się w środowisku jelita). Obecnie coraz popularniejsza jest żywność funkcjonalna wzbogacona o kultury probiotyków i prebiotyki. Dostępne w handlu produkty z reguły w nazwie zawierają sugestię co do składu np. bio- czy acti-. Ponieważ produkty żywnościowe mają inny smak niż produkty naturalne, można w zamian stosować preparaty zawierające żywe bakterie np. Trilac, Lakcid.

Zastosowanie żywności funkcjonalnej w żywieniu ma coraz większe znaczenie w zapobieganiu stanom patologicznym. Wiadomo na przykład, że karmienie piersią zapobiega występowaniu chorób układu pokarmowego u niemowląt m.in. przez naturalną kolonizację jelita przez korzystne szczepy bakterii i dostarczanym w pokarmie kobiecym substancji sprzyjających ich rozwojowi.

Komentarze użytkowników