x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies



Temat: Migrena

Grupa: „Migrena

Migrena

Ilość członków: 6
Data utworzenia: 01.01.2001
Typ grupy: Publiczna
Opis: Migrenowe bóle głowy stanowią poważny problem nie tylko dla pacjentów, ale również dla lekarzy. A Ty jak walczysz z bólem? Co u Ciebie wywołuje atak migreny? Może szukać rady, jak łagodzić jej objawy? Porozmawiaj z innymi chorymi i podziel się swoją wiedzą.

WĄTEK: Co jeść, żeby uniknąć migreny?

« < 1 > » 

mysza
mysza Użytkownik

Postów: 154
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 17.09.2011 17:53 #1 [zwiń komentarz]

Hej:) ostatnio dowiedziałam się, że z migreną można walczyć "od kuchni". Postanowiłam, zwrócić uwagę na to co jem, kiedy  zaczyna się atak bólowy. To jasne, że trzeba unikać alkoholu ( zwłaszcza czerwonego wina) i papierosów. Ale czy jest coś takiego jak dieta dla migrenowca? I czy mogę całkowicie pozbyć się tego problemu przez zmianę jadłospisu?  

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

mefisto
mefisto Użytkownik

Postów: 11
Dołączył: 17.09.2011

Wysłany: 20.09.2011 21:01 #2 [zwiń komentarz]

Tak, to prawda, że z atakami migreny można walczyć poprzez unikanie niektórych potraw. Powszechnie panuje pogląd,że czerwone wytrawne wino, żółty ser, owoce cytrusowe, czekolada, orzeszki ziemne, kawa, wędzone wędliny mogą prowokować ataki migreny. Nie oznacza to jednak, że jeśli całkowicie wyeliminuje się je z codziennego jadłospisu to bólu nie będzie. Produkty te nasilają częstotliwość występowania migreny. Można jednak  zmniejszyć ilość ataków a nawet ich natężenie ,a to w przypadku takiego bólu jakim jest ból migrenowy , jest już dużo.

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

dietetyczkaByd
dietetyczkaByd Użytkownik

Postów: 230
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 29.09.2011 23:16 #3 [zwiń komentarz]

Do najczęstszych pokarmów migrenogennych zalicza się:

  • owoce, szczególnie cytrusowe: pomarańcze, cytryny, limy, grejfruty, owoce suszone (poddane procesowi fermentacji) takie jak figi, rodzynki itp., ekstrakt ze skórek bananowych, czerwone śliwki, papaja i passion fruit.
  • napoje alkoholowe: piwo, wódki kolorowe oraz wino ( zwłaszcza wino czerwone, porto, sherry, wino słodkie), ciemny rum, whisky, brandy i scotch.
  • produkty nabiałowe: zawierające kultury bakteryjne, takie jak kwaśna śmietana i maślanka, sery dojrzewające.
  • dodatki do żywności: Aspartam, glutaminian sodu, przyprawa chińska, aromaty sztuczne i naturalne, białko hydrolizowane pochodzenia roslinnego.
  • orzechy: orzeszki ziemne.
  • nasiona: sezamu, słonecznika i dyni.
  • fasole i warzywa: fasola, groch cukrowy, czerwony pieprz, marynaty, olwiki, cebula, czosnek, groszek i pomidory.
  • inne: drożdze
  • mięso, ryby, drób: podroby kurze i wołowe, ryby solone lub suszone, kiełbasa, boczek, mięsa konserwowane.

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 1 Dodaj komentarz

brzoza
brzoza Użytkownik

Postów: 109
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 30.09.2011 22:11 #4 [zwiń komentarz]

@dietetyczkaByd- dzięki za info, dostosuję się i postaram unikać tych produktów przez miesiąc, później napiszę rezultaty- na pewno pomoże. a czy jest coś takiego, co możemy jeść, gdy czujemy, że zbliża się atak migreny? Tyle mi jeść nie wolno...może jest choć jedna rzecz, która wręcz pomaga?:)

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

medyk
medyk Użytkownik

Postów: 201
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 01.10.2011 22:23 #5 [zwiń komentarz]

Ciekawe i przydatne, nie wiedziałem, że choroba ta jest zależna od diety. Zwykle nie mam pacjentów z migreną, ale kiedyś musi byc ten pierwszy raz.

Co do leczenia migreny dieta to nie wszystko. Najważniejsza jest farmakoterapia. Nie należy używać zwykłych leków przeciwbólowych. Spocjalnymi lekami do leczenia migreny są tryptany.

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

dietetyczkaByd
dietetyczkaByd Użytkownik

Postów: 230
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 29.09.2011 23:35 #6 [zwiń komentarz]

W walce z migreną dieta jest tym, czym sami możemy sterować. Istnieje co prawda spór dotyczący zależności miedzy częstotliwością i dotkliwością ataków migreny a spożywaniem pewnych rodzajów żywności i substancji- na przykład róznych dodatków i konserwantów wchodzących w skład produktów, ale wydaje sie nie ulegać wątpliwości, ze dieta odgrywa istotną rolę w wywoływaniu ataków migreny. Zmiana diety- z jednoczesnym zapewnieniem odpowiedniej wartości odżywczej- jest ważnym narzedziem kontroli nad atakami migreny.
 

Dlaczego akurat wyżej wymienione produkty są przeciwwskazane?
Gdyz mają one w swoim składzie substancje zwane aminami biogennymi, które działają na naczynia krwionośne, a szczególnie na naczynia doprowadzające krew do mózgu. Aminy biogenne powodują rozszerzenie sie lub zwężanie naczyń krwionośnych mózgu, co powoduje powstanie migrenowego bólu głowy. Ich źródłem mogą być produkty, które poddane były procesowi fermentacji np dojrzałe sery, Artykuły te zawierają substancję zwaną tyraminą. Znajduje się ona równiez w mięsach czerwonych i we wszystkich produktach marynowanych.
Inną aminą, mającą swój udział w powodowaniu migreny, jest fenyloalanina znajdująca sie w czekoladzie. Owoce cytrusowe oraz ich soki, które są równiez niewskazane dla osób cierpiących na migrenę, zawierają jeszcze inną amine zwaną synefryną.

Inne, powszechnie spożywane produkty zawierające aminy, to: owoce ( awokado, banany, owoce cytrusowe, ananasy, owoce o czerwonych skórkach), warzywa ( szpinak, bakłażany, skórki ziemniaków i pomidorów), napoje ( ciemne napoje alkoholowe, herbata, kawa), produkty nabiałowe ( sery dojrzałe, maślanka, jogurt, kwaśna śmietana), zioła i przyprawy oraz żywność kiszona, marynowana i zalwana.

Nie nalezy opuszczać posiłków, szczególnie śniadania (obniżenie się zawartości cukru we krwi w godzinach porannych może powodować w późniejszych godzinach pojawienie się bólu głowy)

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

dietetyczkaByd
dietetyczkaByd Użytkownik

Postów: 230
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 01.10.2011 19:43 #7 [zwiń komentarz]

@brzoza: Słuszna uwaga:-)
Szczególnie polecam napój łagodzący migrenę ( jest to napój o właściwościach leczniczych, które zawdzięcza zawartemu w nim imbirowi):

  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki gazowanego napoju imbirowego (moze byc syrop imbirowy rozcieńczony wodą)
    Do wysokiego kieliszka wlac sok jabłkowy i gazowany napój imbirowy. Przybrać według uznania- cienkim plasterkiem kandyzowanego imbiru (nie wymagane:-))


    Korzystna jest równiez mięta pieprzowa (mozna ją dodawać do napojów)- podam przepis, który świetnie nadaje sie na deser:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki cukru (trzcinowego)
  • 1/2 łyzeczki wyciągu z mięty pieprzowej ( lub więcej w zalezności od upodobania)

    Podgrzać mleko i rozpuścić w nim cukier. Schłodzic i ostudzić. Po ostudzeniu dodać wyciag z mięty pieprzowej. Podając, wkładamy do wysokiego kieliszka porcję lodów waniliowych i zalewamy je napojem (który wcześniej przygotowalismy). Taki deser dostarcza 260 kcal i sporo wapnia.

    W razie potrzeby mogę podać wiecej przepisów. Należy jednak pamiętać przygotowując posiłki, aby wystrzegac sie przede wszystkim: owoców cytrusowych, czekolady. kofeiny, czerwonego wina, seró dojrzałych, orzechów, cebuli i czosnku, drożdzy i przypraw z glutaminianem oraz aspartamu.

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

« < 1 > » 

Wpisz odpowiedź:

Wyślij odpowiedź

Członkowie grupy (6)

Zobacz wszystkich