x Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Informacja o cookies



Temat: Niedokrwistość (anemia)

Grupa: „Niedokrwistość

Niedokrwistość

Ilość członków: 10
Data utworzenia: 01.01.2001
Typ grupy: Publiczna
Opis: Anemia jest niezwykle poważnym problemem współczesnego społeczeństwa. Czy ta choroba dotknęła również Ciebie? Jeśli tak, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu – tu możesz podzielić się doświadczeniem z innymi chorymi.

WĄTEK: Dieta przy anemi

« < 1 > » 

noriso
noriso Użytkownik

Postów: 1
Dołączył: 22.12.2010

Wysłany: 09.02.2011 08:41 #1 [zwiń komentarz]

Slyszalam ze anemia czesto zwiazana jest z niedobrą dieta. Czy to prawda? Co mam jesc aby nie zachorować?

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

anakonda
anakonda Użytkownik

Postów: 4
Dołączył: 22.12.2010

Wysłany: 09.02.2011 08:42 #2 [zwiń komentarz]

 

Ja o to samo spytałam lekarza i powiedział mi, że mam jeśc warzywa i owoce i mam się nie odchudzać specjalnie.


Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

dietetyczkaByd
dietetyczkaByd Użytkownik

Postów: 230
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 06.10.2011 21:56 #3 [zwiń komentarz]

@noriso: Zgadza się. Niedobory żywieniowe są częstą przyczyną niedokrwistości (najczęściej obserwuje się niedokrwistość z niedoboru żelaza, kwasu foliowego bądź witaminy B12).
Minimalizacji wystąpienia niedokrwistości w grupach podwyższonego ryzyka sprzyja sposób żywienia dostarczający produktów o wysokiej wartości dobrze przyswajalnego żelaza.
Bogate w żelazo są:

  • wątroba (zwłaszcza wieprzowa), pestki dyni, otręby pszenne (zawierają powyzej 10 mg żelaza na 100g).
  • zarodki pszenne, suche nasiona soi, fasoli i soczewicy, mak, żółtko, jaja, orzechy pistacjowe, nasiona sezamu (5-10 mg żelaza na 100g).
  • szpinak, muesli, kasza jaglana, suche nasiona grochu, nasiona słonecznika, pieczywo chrupkie, płatki jęczmienne, morele suszone, figi, orzechy laskowe i arachidowe, wołowina, cielęcina (łopatka), sardynka, czerwona papryka konserwowa, migdały, kiełki soczewicy, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel (2,5-5 mg żelaza na 100g produktu).
  • jaja, szczaw, śledź, chleb żytni razowy, litewski, na miodzie, Graham, mieszany z soją, bułki grahamki (1,5-2,5 mg żelaza na 100 g produktu).
  • z warzyw i owoców: szparagi, kalafior, bakłażan, seler korzeniowy, pomidor, kpusta kwaszona (równiez sok), marchew, cebula, jagody, brzoskwinie, morele, sliwki, melon, nektarynka, mango, banan.
     

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

aleks
aleks Użytkownik

Postów: 88
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 09.10.2011 20:22 #4 [zwiń komentarz]

Niedokrwistość może byc też związana z niedoborem witaminy B12. W witaminę tą bogate jest mięso wieprzowe, baranie i wołowe. Czasami przyczyną tej anemii jest dieta wegetariańska, zwykle jest ona wywołana jednak autoimmunologicznym zniszczeniem komórek okładzinowych wydzielających czynnik Castle'a ułatwiający jej wchłanianie (choroba Addisona- Biermera).

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

dietetyczkaByd
dietetyczkaByd Użytkownik

Postów: 230
Dołączył: 16.09.2011

Wysłany: 06.10.2011 22:04 #5 [zwiń komentarz]

Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego wchałania się znacznie lepiej w porównaniu do żelaza obecnego w produktach pochodzenia roslinnego. Przyswajanie żelaza utrudnia obecność błonnika pokarmowego, fitynianów, szczawianów,, tanin oraz niektórych składników mineralnych w tym wapnia, iedzi i cynku.
Dlatego szpinak, który zawiera dość dużo żelaza, nie jest szczególnie zalecany ponieważ jest źródłem dużej ilości szczawianów. Równiez zawarte w herbacie taniny powodują zmniejszenie wchłaniania żelaza.
Natomiast czynnikiem który zwiększa przyswajalność żelaza jest witamina C. Wskazane jest łączenie produktów mięsnych i warzyw.

 

Czy ten post był dla Ciebie pomocny? TakNie 0 Dodaj komentarz

« < 1 > » 

Wpisz odpowiedź:

Wyślij odpowiedź

Członkowie grupy (10)

Zobacz wszystkich